Pamiętacie kryzysowe słodycze w czasach kiedy na półkach w sklepach ze słodyczy były tylko wyroby czekoladopodobne, które z czekoladą nie miały nic wspólnego? Pewnie wiele osób pamięta i również pamiętamy jak nasze mamy ratowały się przygotowując słodycze we własnej kuchni. Poza ciastami moja mama robiła lizaki z cukru barwione sokiem malinowym, owsiane kuleczki i szyszki z preparowanego ryżu. Robiło się je błyskawicznie a spragnione słodyczy dzieci zjadały je równie szybka.
Choć na szczęście te czasy są już za nami o owsiane kulki zwane truflami przygotowuję bardzo często. Dziś chciałaby zaproponować błyskawiczne orzechowe batoniki przygotowane na bazie masła orzechowego i ryżu ekspandowanego. Są proste w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Zaproście do pracy w kuchni dzieci. Będą szczęśliwe, że przygotują deser własnoręcznie. Polecam.
Składniki:
4 łyżki masła orzechowego
150g białej czekolady
75-100g ryżu ekspandowanego
50g gorzkiej czekolady
garść pistacji
Białą czekoladę roztop w mikrofalówce i wymieszaj z masłem orzechowym. Dodaj ryż ekspandowany i wymieszaj. Formę20 na 20 wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wyłóż masę, wyrównaj, dobrze dociśnij. Przykryj i odstaw do lodówki do schłodzenia. Pistacje obierz i posiekaj. Czekoladę gorzką roztop w kąpieli wodnej. Zastygniętą masę pokrój w dowolne kształty, udekoruj gorzką czekoladą oraz pistacjami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Ciasteczka jaglano-daktylowe
Serowe ciasteczka z jabłkami
Orzechowe ciasteczka z czekoladą