Crumble to po prostu owoce pod kruszonką. Można je przygotować właściwie z dowolnych owoców i w zależności od sezonu otrzymamy pyszny i prosty deser lub podwieczorek. Trzeba tylko bardzo uważać na temperaturę deseru. Chłodna kruszonka skrywa często gorącą owocową lawę.
Sezon na brzoskwinie, nektarynki iI morele jest w pełni więc dzisiaj właśnie te owoce proponuję skryć pod chrupiącą kruszonką. Deser podałam z waniliowym jogurtowym sosem, ale doskonale spakuje również bez dodatków.
Składniki:
110g płatków owsianych
1 łyżka syropu klonowego
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki masła
4 brzoskwinie
odrobinę cynamonu
Piekarnik rozgrzej do 195stC.
Płatki owsiane zmiel niezbyt drobno. Dodaj do nich 2 łyżki cukru, syrop klonowy, sok z cytryny, wiórki kokosowe i zimne masło. Ucieraj palcami także by składniki połączyły się i powstała kruszonka wstaw do lodówki na 15 minut.
Brzoskwinie umyj, obierz, usuń pestki i pokrój w plasterki. Dodaj 2 łyżki cukru, cynamon i wymieszaj. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, nałóż owoce i posyp kruszonką. Piecz około 20-25 minut.
Smacznego!
Spróbuj także:
Jabłka i śliwki pod orzechowym ciastem
Domowy kisiel z porzeczek i agrestu
Cytrynowo-kokosowy sernik