O zdrowotnych właściwościach płatków owsianych chyba już nikomu opowiadać nie trzeba. Większość dzieci na płatki owsiane jednak nie chce nawet spojrzeć. Jestem mamą dwójki dzieci i dobrze wiem, że przekonanie młodych ludzi do owsianki nie jest wcale takie proste.
Moja córka najbardziej lubi owsiankę je taką jak ja z pomidorem, awokado, papryką, szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika. Mój syn płatki owsiane je w postaci omleta. Dziś znalazłam kolejne owsiane danie zaakceptowane przez młode pokolenie: budyń owsiany z domową konfiturą truskawkową i migdałami. Jedyną rzeczą, którą mogę zarzucić tej potrawie to kolor budyniu, ale smak i właściwości zdrowotne rekompensują ten drobny defekt.
Składniki:
500ml mleka (może być roślinne)
5-6 łyżek płatków owsianych
1 łyżka cukru
pół łyżeczki esencji waniliowej
konfitura
250g truskawek
2 łyżki syropu klonowego
sok i skórka z połowy pomarańczy
kawałek cynamonu
małą gałązka rozmarynu
Mleko zagotuj z cukrem i esencją waniliową. Dodaj płatki owsiane i gotuj aż płatki zmiękną. Zmiksuj dokładnie aż uzyskasz konsystencję gładkiego budyniu. Truskawki umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż je do rondelka, dodaj sok i skórkę z pomarańczy, syrop klonowy, cynamon i rozmaryn. Gotuj aż truskawki zmiękną a sok się zagęści. Wyjmij rozmaryn i cynamon. Budyń nałóż do miseczek. Na wierzch nałóż konfitury truskawkowe. Udekoruj cząstkami truskawek, migdałami i listkami mięty.
Smacznego!
Spróbuj także
Elegancki domowy budyń
Pomarańczowy crème brûlée z kaszy jaglanej
Jaglany krem czekoladowy z żurawinowym musem