Do tej pory buraki kojarzyły mi się wyłącznie z daniami obiadowymi i sałatkami. Lubimy delikatną w smaku i intensywną w kolorze zupę krem, czy najlepszy na świecie wielkanocny barszcz z jajkiem, chrzanem i kiełbasą. Często przygotowuję sałatkę z pieczonymi burakami i serem feta albo eleganckie carpaccio z serem kozim i orzechami.
Dziś po raz pierwszy pokusiłam się o wykorzystanie buraków do deseru. Przygotowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem buraków. Moim domownikom trudno było w to uwierzyć, ale skoro kiedyś były babeczki z cukinią, to dlaczego dziś nie mogą być z burakami? Moja rodzina powoli przyzwyczaja się do nowości na domowym stole.
Przepis na babeczki pochodzi ze strony www.jadlonomia.com.
Składniki:
1 duży banan
250ml mleka roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
125g brązowego cukru
½ szklanki purée z buraka
80ml oleju
175g mąki pszennej
3 łyżki szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dwa buraki umyj, odetnij końcówki, owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190stC przez około 45-50 minut. Po upieczeniu ostudź, obierz i zblenduj na gładki mus.
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Do muffinkowej blaszki włóż papierowe papilotki.
Zblenduj bardzo dokładnie banana, mleko roślinne, ocet jabłkowy, cukier, buraki i olej. W drugiej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki suche i mokre. Nałóż masę do papilotek i piecz około 25minut.
Przed podaniem posyp babeczki cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową.
Smacznego!
Spróbuj także
Babeczki jaglane z żurawinami
Kruche babeczki ze śliwkami
Owsiano bananowe babeczki z malinami