Zimą szczególnie taką ponurą szarą jak w tym roku człowiek potrzebuje czegoś co podgrzeje atmosferę, zapewni trochę przyjemności. Czy jest coś wspanialszego niż zapach pieczonego domowego ciasta? Cynamonowo-waniliowy zapach pieczonej szarlotki uwodzi od pierwszych chwil w piekarniku. Nie można doczekać się aromatycznego kawałeczka na talerzyku. Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na szybką kruchą szarlotkę doprawioną wanilią cynamonem. Pod jabłkami ukryłam sporą ilość morelowego dżemu. Dzięki temu ciasto jest lekko kwaskowe – po prostu pyszne.
Składniki (forma 20cm na 20cm):
150g mąki
50g mielonych migdałów
100g masła
125g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu
125g morelowego dżemu
Z mąki migdałów, zimnego masła, cukru i esencji waniliowej zagnieć gładkie ciasto Zawiń je w folię spożywczą i zostaw w lodówce na około godzinę. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180stC. Wyłóż ciastem dno i brzegi formy. Piecz 10-12 minut. Na podpieczony blat wyłóż dżem morelowy. Na dżemie poukładaj ładnie jabłka. Posyp je cynamonem i odrobiną cukru. Zwiększ temperaturę pieczenia do 190stC. Piecz ciasto przez 25-27 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Charlotte z żurawinami i borówkami – drugie życie drożdżowego ciasta
Domowa błyskawiczna napoleonka
Kwiatowa tarta rabarbarowa.