Czekolada i orzechy to duet doskonały. Jeśli dodamy do niego pomarańczę to otrzymamy ucztę dla zmysłów. W szare, smutne popołudnie zróbcie sobie ciasteczka czekoladowo orzechowe z aromatyczną pomarańczową nutą. Jeszcze tylko potrzebujecie dobrej książki, filmu, kubka gorącej herbaty i można stawić czoła szarudze za oknem. Nie polecam jedynie stawiania wszystkich ciastek na wyciągnięcie ręki. Może się okazać, że nie wystarczy ich do końca pierwszego rozdziału książki.
W przepisie na ciastka jest brązowy cukier. Nie pomijajcie go w przepisie. Brązowy cukier podkreśla smak połączenia czekolady i pomarańczy.
Składniki:
300g pszennej mąki
75g mąki razowej
łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
200g masła
200g białego cukru
100g brązowego cukru
3 łyżki otartej skórki z pomarańczy
2 jajka
100g posiekanych orzechów włoskich
180g posiekanej gorzkiej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Wymieszaj w misce dwa rodzaje mąki z sodą i solą. W drugiej misce utrzyj masło z dwoma rodzajami cukru i skórką pomarańczową na gładką jasnożółtą masę. Wbij jajka wymieszaj dokładnie. Stopniowo dodawaj suche składniki a na koniec orzechy i czekoladę. Wymieszaj. Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy(około 2,5cm). Piecz 10-12 minut. Zdejmij z blaszki kiedy trochę stwardnieją.
Smacznego!