O użyteczności ciasta francuskiego napisano już wszystko. Sama bardzo je lubię i często wykorzystuję. Jest doskonałe jako baza do tart, zapiekanek, pasztecików, pierożków oraz deserów. Dziś przygotowałam szybkie ciastka z ciasta francuskiego z serem i owocami. Najpiękniej wyglądają ze świeżymi sezonowymi owocami. Jeśli jednak zdecydujecie się przygotowywać je nieco później użyjcie cytrusy, kiwi i winogrona. Ciastka też będą pyszne.
Składniki (6 ciastek)
1 opakowanie ciasta francuskiego
200g białego sera
2 żółtka
6 łyżek brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mleka
owoce do dekoracji
Piekarnik rozgrzej do 190stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto pokrój na 6 kwadratów. Ser biały utrzyj z 4 łyżkami brązowego cukru, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Nałóż ser na środek kwadratów ciasta zostawiając 1 cm brzeg. Brzegi posmaruj mlekiem i posyp resztą brązowego cukru. Piecz 20 minut. Po ostygnięciu udekoruj owocami i listkami mięty.
Smacznego!
Â
Spróbuj także:
„Gęsie łapki" czyli kruche serowe ciasteczka z cukrem
Dwie lewe ręce w kuchni i co z tego wyszło
Nasz niedzielny deser - truskawkowe kwiatki z ciasta francuskiego
Â