Jeśli chodzi o polskie desery, pomyślałam, że mnie kojarzą się z owocami. Nasz kraj jest bogaty w sezonowe dary sadów tak soczyste pyszne i pełne smaku, że niepodzielnie królują na letnich i jesiennych stołach. Polska kojarzy mi się więc z truskawkami, śliwkami i jabłkami.
Głównym składnikiem mojego dzisiejszego deseru są właśnie jabłka. Wszystkie ciasta z jabłkami, które dotąd znałam i robiłam wymagały pokrojenia lub i uduszenia jabłek. Do tego ciasta należy dodać połówki świeżych i pachnących jabłek. Przepis na ciasto z połówkami jabłek pochodzi ze strony http://moniamieszaigotuje.blogspot.com
Składniki:
ciasto:
6 jabłek
280g mąki
200g masła
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
125g serka waniliowego homogenizowanego
lukier:
1 łyżka 18%śmietany
120g cukru pudru
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Jabłka obierz i przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. W misce wymieszaj suche składniki ciasta: mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodaj jajko, serek waniliowy i masło. Zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną wylep blaszkę. Na cieście ciasno poukładaj połówki jabłek wydrążeniem do dołu. Drugą połowę ciasta posyp mąka, rozwałkuj i przykryj nim połówki jabłek. Piecz około 40 minut. Śmietanę i cukier puder wymieszaj bardzo dokładnie. Upieczone, gorące ciasto posmaruj tak przygotowanym lukrem. Zostaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Spróbuj także:
Ciasto z ananasem
Przepis na domowy zapach, czyli ciasto z czereśniami
Jabłka pod kruszonką