Najsłabszą stroną mojego ciasta żurawinowo-jabłkowego jest jego wygląd. Nie wygląda imponująco za to smakuje tak, że zniknęło z blaszki jeszcze zanim dobrze wystygło. Moje dzieci orzekły, że to kolorowa szarlotka i rzeczywiście coś w tym jest. Jabłka z cynamonem to przecież podstawa szarlotki - jednego z moich ulubionych ciast. Jednak kwaśne żurawiny nadają mu świeżości i ciekawego wyglądu. Dla mojego syna najważniejszą częścią tego ciasta była kruszonka. Musiałam go odganiać od blaszki, bo inaczej ciasto zostałoby niechybnie objedzone z całego chrupiącego wierzchu.
Składniki (blaszka 18 na 26cm):
ciasto
200g mąki
150g masła
3 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
200g białego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
owoce
250g świeżej żurawiny
1 jabłko
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
kruszonka
5 łyżek brązowego cukru
100g masła
150g mąki
Najpierw przygotuj kruszonkę. Dobrze schłodzone masło, mąkę i cukier umieść w misce. Rozcieraj w palcach aż powstaną małe grudki. Gotową odstaw do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzyj na puszystą masę, dodaj biały cukier i dalej ucieraj. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku. Na koniec wsyp mąkę i budyń. Wymieszaj, tak, żeby uzyskać gładkie ciasto. Masę przełóż do formy do pieczenia. Jabłko umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. W miseczce wymieszaj żurawinę, jabłko, cynamon i cukier. Owoce ułóż na cieście. Wierzch posyp obficie kruszonką. Piecz 50 minut.
Smacznego!
Spróbuj także
Wspomnienie lata - ciasto wiśniowo kokosowe
Przepis na domowy zapach, czyli ciasto z czereśniami
Ciasto z budyniem i truskawkami