Bardzo lubię ucierane ciasta. Są nieskomplikowane i szybkie. Może nie są tak efektowne jak precyzyjne torty, ale czy czasem nie potrzebujemy po prostu czegoś zwykłego w pozytywnym tego słowa znaczeniu i po prostu pysznego.
Możecie użyć do nich dowolnych owoców. Spowodują, że ciasto będzie wilgotne i puszyste w środku z rozkosznym chrupiącym wierzchem. Ja dodałam borówki i truskawki. Ciasto to może być również doskonałym sposobem na wykorzystanie owoców, które są już lekko przejrzałe, a nie chcemy ich wyrzucać W cieście sprawdzą się znakomicie.
Składniki (blaszka 20cm na 20cm):
320g pszennej mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
120g cukru
125 ml oleju
300ml mleka (dowolnego, może być wegetariańskie)
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki skórki startej z cytryny
16 niedużych truskawek
2 garście borówek amerykańskich
cukier puder
Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.
W drugiej misce wymieszaj olej, mleko, esencję waniliową, skórkę z cytryny Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj. Przełóż ciasto do blaszki, na wierzch poukładaj owoce. Piecz 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Idealne brownie
Ciasto żurawinowo-jabłkowe
Czekoladowo-malinowy torcik