W gorące letnie dni włączenie piekarnika powinno być zakazane. Nawet upieczenie tradycyjnych pysznych muffinek, które wszyscy uwielbiają może grozić udarem cieplnym. Czasem jednak nawet w takie upalne dni mamy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i upieczonego. Doskonałym pomysłem jest „babeczka z kubeczka" czyli ciastko upieczone w mikrofalówce. Przygotowanie razem z pieczeniem zajmie wam nie więcej niż 5 minut. Takie ciastko jest również doskonałe jako pierwszy wypiek dla dzieci, które zaczynają swoją przygodę z gotowaniem i pieczeniem. Jedyną rzecz w której trzeba dziecku pomóc to wyjęcie naczynia z ciastkiem z mikrofalówki. Do naszego deseru użyłam malin bo najbardziej lubię połączenie tych właśnie owoców z gorzką czekoladą. Jesienią wypróbuję ten przepis do zrobienia babeczki ze śliwkami.
Składniki:
4 kostki gorzkiej czekolady
3 łyżki mąki
5 łyżeczek brązowego cukru
2 łyżki kakao
20g masła
30ml mleka
1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
maliny
Masło roztop w mikrofalówce. W miseczce wymieszaj masło, mleko i cukier. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Wymieszaj dokładnie, żeby w cieście nie było żadnych grudek. Przelej połowę ciasta do małego naczynka do zapiekania połóż trzy maliny, jedną kostkę czekolady i przykryj resztą ciasta. Na wierzch ciasta ułóż trzy następne maliny. Resztę czekolady zetrzyj na tarce i posyp wierzch babeczki. Ustaw mikrofalówkę na 800W mocy. Piecz przez półtorej minuty.
Smacznego!
Spróbuj także:
Kruche babeczki pełne owoców
Owsiano bananowe babeczki z malinami
Mini serniczki z truskawkami