Już dawno nasiona chia weszły do naszego stałego repertuaru produktów do przygotowania śniadań i deserów. Do tej pory najczęściej łączyłam do z musami owocowymi. Najbardziej smakują mi z mango, ale dodawałam również śliwki, truskawki i jabłka.
Dzisiaj przyszedł czas czekoladową wersję tego deseru. Wykorzystałam do tego popularny ostatnio przepis na fit nutellę. Moje dzieci nie dały się nabrać, że to nutella. Zaakceptowały czekoladowy krem ale stwierdziły, ze do oryginału mu daleko. Zjadają go sporadycznie do tostów czy gofrów, a dziś przekonałam się, że jest również doskonałym dodatkiem do deseru z nasionami chia.
Składniki (4 porcje)
3 łyżki nasion chia
400ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki syropu klonowego
krem czekoladowy
2 nieduże banany
pół dużego awokado
3 łyżki kakao
3 łyżki syropu klonowego
dekoracja
50g gorzkiej czekolady
2 mandarynki
Mleczko kokosowe wymieszaj z syropem klonowym i esencją waniliową podgrzewaj przez chwilę, żeby składniki się połączyły. Nie gotuj!. Zdejmij z ognia, zostaw do przestygnięcia, dodaj nasiona chia i wymieszaj. Odstaw na 15 minut i ponownie zamieszaj. Zostaw nasiona chia do napęcznienia na parę godzin. Najlepiej na całą noc. Banany, obrane awokado, syrop klonowy i kakao zblenduj na gładki krem. Mandarynki obierz i odfiletuj. Do pucharków nałóż najpierw czekoladowy krem a potem nasiona chia. Wierzch posyp startą gorzką czekoladą i ułóż kawałki mandarynek.
Smacznego!
Spróbuj także
Granat – owoc życia
Lekki jak puch mus czekoladowy z aquafaby
Truskawkowy deser z nasionami chia