Nie jestem mistrzem cukiernictwa i nie zawsze dekoracje wychodzą mi takie jakbym chciała. Dlatego torty robię bardzo rzadko. Zdecydowanie bardziej lubię pobałaganione desery i ciasta, które im bardziej są nieporządne tym bardziej apetyczne. W tym tygodniu dzieci namówiły mnie do przygotowania ciasta z kremem. Miało być bardzo czekoladowe i bardzo malinowe. Tak powstał czekoladowo-malinowy torcik ale upieczony tym razem nie w tortownicy ale w kwadratowej foremce. Kto powiedział, że tort zawsze trzeba kroić w trójkąty? To naprawdę efektowne i pyszne ciasto no i nie wymaga wprawy w precyzyjnym ozdabianiu. Polecam każdemu.
Składniki:
ciasto:
200g mąki
125g brązowego cukru
1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
6 łyżek oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki dżemu malinowego
1 łyżka octu jabłkowego
225ml wody
100g kropelek czekoladowych gorzkich
krem
150g 30% śmietanki
250g serka mascarpone
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cukru pudru
5 łyżek dżemu malinowego
polewa:
100g masła
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżki kakao
świeże maliny
Piekarnik rozgrzej do 180sC z termoobiegiem. Blaszkę do pieczenia (moja 20cm na 20cm) wyłóż papierem.
W jednej misce wymieszaj ocet, olej, dżem, esencję waniliową i wodę. W drugiej misce wymieszaj mąkę, kakao i cukier. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Dodaj czekoladowe kropelki i ponownie wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy i piecz 30 minut. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zostaw do ostudzenia. W misce ubij śmietankę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier puder i serek mascarpone. Do ubitej masy dodaj roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przekrój na pół. Dolną warstwę posmaruj dżemem malinowym. Na dżem wyłóż krem. Przykryj drugą warstwą ciasta.
W rondelku umieść masło, cukier i kakao. Gotuj na małym ogniu przez chwilę aż masa będzie gładka. Polej masą ciasto. Udekoruj świeżymi malinami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Marchewkowo-orzechowy torcik
Odwrócone ciasto z ananasem i migdałami
Babka cytrynowa, ozdoba wielkanocnego stołu