Notice: Undefined variable: wX in /home/domowy/public_html/content/model/wrapper.php on line 219
Czekoladowy deser razy dwa, Dodawanie komentarza
Ostatnie komentarze
28Cze2017
godz. - 13:55

Czekoladowy deser razy dwa

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Nikt nie jest idealny. Nawet jeśli bardzo pilnujemy się i odżywiamy się zdrowo, czasem czujemy potrzebę, żeby sobie odpuścić i popełnić mały kulinarny grzeszek. Dzisiaj będzie więc deser, który nie jest ani lekki ani mało słodki. Jest za to prosty, pyszny, piękny i mocno czekoladowy.


Przygotowałam go w dwóch wersjach: jedną jasną z wiórkami kokosowymi i borówkami i drugą ciemną z gorzką czekoladą i truskawkami. Wybierzcie, która bardziej do was pasuje, albo zaszalejcie i zróbcie swoją własną.


Deser jasny


Składniki (2 porcje)
200g białej czekolady
100g borówek amerykańskich
200ml 30% śmietanki
200ml serka mascarpone
2 łyżki wiórków kokosowych
150g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia narysuj ołówkiem sześć 8 cm kółek. Dzięki nim czekoladowe warstwy będą jednakowe. Na każde kółko nałóż 2-3 łyżeczki czekolady i rozprowadź wypełniając cały szablon. Zostaw kółka w temperaturze pokojowej do zastygnięcia i następnie odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozpuść w kąpieli wodnej resztę czekolady. Ubij śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania dodaj serek mascaropne i jeszcze chwilę ubijaj. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie. Borówki oczyść i osusz. Na talerzyku połóż czekoladowe kółko, na nim warstwę masy serowej, kilka borówek i znowu czekoladowe kółko, masę, borówki i ostatnie czekoladowe kółko. Wierzch udekoruj resztą masy serowej, borówkami i listkami mięty. Podawaj schłodzone.


Deser ciemny

 


Składniki (2 porcje)
200g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
kilka truskawek
200ml 30% śmietanki
200ml serka mascarpone
150g gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia narysuj ołówkiem sześć 8 cm kółek. Na każde kółko nałóż 2-3 łyżeczki czekolady i rozprowadź wypełniając cały szablon. Zostaw kółka w temperaturze pokojowej do zastygnięcia i następnie odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozpuść w kąpieli wodnej resztę czekolady. Ubij śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania dodaj serek mascaropne i jeszcze chwilę ubijaj. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, kakao i wymieszaj dokładnie. Truskawki oczyść, usuń szypułki. Zostaw 3-4 ładne do dekoracji, resztę pokrój w mniejsze kawałki. Na talerzyku połóż czekoladowe kółko, na nim warstwę masy serowej, kilka kawałków truskawek i znowu czekoladowe kółko, masę, truskawki i ostatnie czekoladowe kółko. Wierzch udekoruj resztą masy serowej, truskawkami i listkami mięty. Podawaj schłodzone.


Smacznego!

 


Spróbuj także:
Szybki i prosty deser z mango
Malinowe całuski
Dzieci w kuchni czyli truskawki w czekoladzie

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony