Amaretto to włoski napój alkoholowy o słodkim i lekko gorzkawym smaku. Jest wytwarzany z użyciem migdałów. Jest składnikiem wielu drinków a także dodatkiem do kawy, czekolady i deserów. Lubię go i korzystam jeśli przygotowuję deser specjalnie dla dorosłych.
Dziś przygotowałam szybki i pyszny deser z figami, jednymi z ulubionych owoców mojego męża. Powstał na bazie ubitej śmietanki i gorzkiej czekolady. Udało mi się kupić cudownie chrupiące leciutkie ciasteczka amaretti. Były doskonałym dodatkiem do tego efektownego deseru.
Składniki (2 porcje)
200 ml 30% śmietanki
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki amaretto
kilka ciasteczek amaretto
kilka malin
2 figi
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Zostaw do przestygnięcia. Śmietankę ubij. Dodaj czekoladę amaretto i wymieszaj delikatnie. Na dnie pucharków ułóż kilka ciasteczek amaretto i kilka malin. Nałóż czekoladową śmietanę. Udekoruj cząstkami figi, malinami i ciasteczkami amaretti. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!
Speóbuj także:
Chałwowy deser z truskawkami
Symbol lata – delikatne poziomki w towarzystwie kremu stracciatella
Domowy kisiel z porzeczek i agrestu
Â