Ostatnio moja rodzina ma smak na domowy krem czekoladowy. Przygotowuję go na bazie daktyli, orzechów laskowych i kakao. Bez cukru i nieproszonych dodatków jest słodki, zdrowy i niezwykle smakowity. Tak pyszny, że najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką. Idąc „za ciosem" przygotowałam prawie wegetariański deser czekoladowo-orzechowo-jeżynowy. Jedyny wyłom to biała czekolada, która nie była wegetariańska, ale jeśli takiej użyjecie nie będzie do czego się przyczepić. U mnie nikt się nie przyczepiał, za to wszyscy prosili o dokładkę
Składniki (4 porcje)
warstwa kakaowa
1 duże awokado
2 banany
2 łyżki kakao
2 łyżki syropu klonowego
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Nałóż porcje do miseczek.
warstwa orzechowa
50g białej czekolady
3-4 łyżki masła orzechowego
50ml 30% śmietanki
Mocno podgrzej śmietankę i roztop w niej białą czekoladę. Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Nałóż orzechową warstwę na kakaową.
Udekoruj deser owocami. Ja użyłam jeżyn, ale mogą być również borówki lub maliny. Deser podawaj schłodzony.
Smacznego!
Spróbuj także:
Jeżynowe bezy
Mus aquafaby z białej czekolady z kruszonką i owocami
Czekoladowy jaglany budyń z kremem orzechowym i owocami