Walentynki - jedni je lubią, inni nie cierpią. Niezależnie od tego każdy dzień jest dobry, żeby zjeść coś pysznego w miłym towarzystwie. Więc czemu nie zrobić tego właśnie w walentynki?
Dziś propozycja łatwego ale pysznego deseru dla dwojga. Lekki, słodki mus z białej czekolady na basie aquafaby świetnie komponuje się z kwaskowymi porzeczkowymi konfiturami. Możecie oczywiście użyć dowolnych innych ale polecam raczej mniej słodkie o zdecydowanym smaku.
Składniki (2 porcje)
100ml aquafaby
100g białej czekolady
200g czerwonej porzeczki
1 łyżeczka cukru pudru
Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej i zostaw od lekkiego przestudzenia. Ubij aquafabę i dodaj do niej czekoladę. Wymieszaj. Zmiksuj lub rozgnieć porzeczki (zachowaj kilka gałązek do dekoracji). Przetrzyj przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Dodaj cukier puder i wymieszaj. Nałóż mus owocowy do pucharków. Na mus nałóż ubitą czekoladową aquafabę. Zostaw w lodówca do schłodzenia. Udekoruj resztą owoców.
Smacznego!
Spróbuj także:
Czekoladowy deser z amaretto, malinami i figami
Lekki jak puch mus czekoladowy z aquafaby
Kokosowa panna cotta z malinami