Jednym z trudnych dań serwowanych na podwieczorek w moim przedszkolu był kisiel, o trudnym do zdefiniowania smaku, z tartym na tarce jabłkiem. Nie wiem czy w mojej grupie przedszkolnej była choć jedna osoba, która z własnej woli ze smakiem zjadała to danie. Do niedawna kisiel i jabłka była to kombinacja, której unikałam jak ognia. Ostatnio postanowiłam odczarować to połączenie. Zrobiłam kisiel jabłkowy. Aksamitny i pyszny a podałam go z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Całość pięknie się prezentowała i smakowała wyśmienicie.
Składniki:
3 duże jabłka
3-4 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki syropu klonowego
kawałek kory cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
150g jogurtu naturalnego
owoce
Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Włóż do garnka dolej 0,5 litra wody, sok z cytryny, cynamon i syrop klonowy. Gotuj aż jabłka zupełnie się rozgotują. Usuń cynamon. Przetrzyj całość przez gęste sitko. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w minimalnej ilości wody. Zagotuj przetarte jabłka i ciągle mieszając dodaj rozmieszaną mąkę ziemniaczaną. Zagotuj. Wlej kisiel do miseczek. Kiedy ostygnie nałóż po jogurt naturalny oraz owoce.
Smacznego!
Spróbuj także:
Domowy kisiel z porzeczek i agrestu
Na świątecznym stole - wigilijny kisiel żurawinowy
Na początek wakacji – domowy kokosowo-waniliowy budyń