Według mojego męża ciasto powinno być jednocześnie puszyste i wilgotne w środku i mieć owoce na wierzchu. Jakby czasem było też zakalcem nie byłoby źle. Jeśli chodzi o to ostatnie, to nie podzielam jego entuzjazmu ale pierwsze warunki dobrego wypieku są jak najbardziej na miejscu.
Dziś przepis na błyskawiczne ciasto, które bardzo ławo można przerobić na wypiek dla wegetarian. Wystarczy zamienić mleko krowie na roślinne, a jajko po prostu pominąć. Wypróbowałam obie wersje i powiem, że po zmianach ciasto nic nie traci na atrakcyjności.
Składniki (blaszka 18 na 24)
350g mąki
100ml oleju
1 jajko
120g brązowego cukru
1 łyżka esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka
1-2 brzoskwinie
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Blaszkę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Wymieszaj suche składniki ciasta: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki: olej, jajko, mleko i esencję waniliową. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie. Przełóż ciasto do blaszki. Wyrównaj i rozłóż na cieście kostki brzoskwini. Piecz 50-55 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także
Ciasto żurawinowo-jabłkowe
Kwiatowa tarta rabarbarowa.
Uśmiech lata - kruche ciasto morelowe-brzoskwiniowe