Według starej reklamy batoników, bounty to smak raju. Całkowicie się z tym zgadzam. Jeśli dodatkowo zrobicie je w domu według tego przepisu dostaniecie przekąskę, którą możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Powiem, że my zakochaliśmy się w tej kokosowej słodyczy i z całą pewnością będę robić ją częściej.
Przepis znalazłam na stronie www.ofeminin.pl. Zamieniłam tylko miód na syrop klonowy a moje dzieci wybrały kształt i powstały pyszne kokosowe kulki oblane gorzką czekoladą. Paseczki białej czekolady nie są konieczne, ale za to wyglądają pięknie.
Składniki:
300g wiórków kokosowych
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego
250g gorzkiej czekolady
50g białej czekolady
Wiórki kokosowe wymieszaj z mleczkiem kokosowym i zostaw na godzinę. Roztop olej kokosowy i schłodź do temperatury pokojowej. Do wiórków dodaj syrop klonowy i olej kokosowy. Wymieszaj. Z masy formuj niewielkie kulki. Zostaw w lodówce do stężenia. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kulki zanurzaj w czekoladzie i odkładaj na pergamin. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i udekoruj kulki.
Smacznego!
Spróbuj także
Czekolada z orzechami i bakaliami
Malinowe całuski
Dzieci w kuchni czyli truskawki w czekoladzie