Nie da się ukryć, ze jesień coraz bliżej. W mojej kuchni truskawki i botwinka zostały zastąpione przez śliwki i kurki. Częściej mamy też ochotę na ciepłą zupę niż chłodnik i owocowe koktajle. Dziś propozycja drożdżówek ze śliwkami, które wprawdzie wymagają nieco więcej pracy, ale zapewniam Was że warto. Taka ciepła drożdżówka jest doskonała z gorącą herbatą a jeśli uda się Wam nie zjeść z wszystkiego na raz, zapakujcie bułeczkę waszym dzieciom do śniadaniówek. Taka słodka niespodzianka od razu rozjaśni szary szkolny dzień.
Jeśli wykorzystujecie świeże drożdże do przygotowania bułeczek zróbcie najpierw zaczyn z drożdży cukru i letniego mleka. Ja używałam drożdży suchych. Wystarczy je wymieszać z mąką i zagnieść z resztą składników.
Składniki na 6 sztuk:
ciasto5g drożdży suchych
200g mÄ…ki
125ml mleka
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
30 g masła
szczypta soli
kruszonka
30g masła
30g cukru pudru
60g mÄ…ki
8-9 śliwek
2 łyżki mleka
Wymieszać mąkę z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników (poza masłem) i wyrabiaj ciasto aż będzie odchodziło od rąk, wtedy dodaj roztopione masło i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Włóż ciasto do oprószonej mąką miseczki, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Zagnieć krótko ciasto i uformuj z niego 6 kulek, lekko je spłaszcz i połóż na blasze. Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na około godziny.
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Śliwki oczyść, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj masło i zagniataj aż do uzyskania okruszków.
W każdej kulce ciasta zrób zagłębienie, poukładaj w nim śliwki, brzeg ciasta posmaruj mlekiem lub jajkiem i posyp kruszonką. Piecz 17 minut. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Smacznego!
Spróbuj także
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Tarta ze śliwkami i migdałami
Babeczki jaglane z żurawinami