Kiedy byłam dzieckiem moim ogromnym marzeniem było móc zrobić sobie w domu gofry i zjeść ich tak dużo jak tylko się da. Teraz jestem dorosła, ale miłość do gofrów pozostała. Niedawno kupiliśmy gofrownicę, więc marzenia mogę spełniać, kiedy tylko chcę.
Składniki:
250g margaryny lub masła
200g cukru
15g cukru waniliowego
5 jajek
500g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
350-400 mleka
bita śmietana, konfitury, owoce, cukier puder
Rozetrzeć masło lub margarynę na puszystą masę. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz jajka a następnie wymieszać. Wciąż mieszając dodać mąkę i proszek do pieczenia. Nadal mieszając stopniowo wlewać mleko. Wszystkie składniki mieszać przez 2-3 minuty ręcznym mikserem na najwyższych obrotach. Piec do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubionymi dodatkami. Mnie najbardziej smakują z owocami i bitą śmietaną moje dzieci lubią z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Smacznego!