Choć nie lubię kremowych ciastek, to ptysie są moją miłością. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie ich w domu to masa trudnej pracy a efekt? No cóż bywa niezadawalający. Ale .... Do odważnych świat należy więc tadam! Dzisiaj moje domowe ptysie z bitą śmietaną i malinami. Pyszne chrupiące z wierzchu i ... puste w środku I tak ma być. Następne będą eklerki.
Składniki:
100g masła
150g wody
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
3-4 jajka
krem
200ml 30% śmietanki
2-3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
150g mascarpone
maliny
W rondlu zagotuj wodę. Dodaj masło cukier i sól i gotuj 3-4 minuty. Dodaj mąkę i mieszaj intensywnie aż powstanie gładka masa. Zdejmij z palnika i odstaw do wystygnięcia. Miksuj ciasto dodając stopniowo jajka aż uzyskasz jednolite gładkie ciasto. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj okrągłe ciastka zachowując odstęp. Piecz 20 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i susz ciastka w piekarniku przez 5-10 minut.
Śmietanę ubij z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj. Pytsie przekrój na połówki. Na dolną część nałóż krem, maliny i przykryj górną. Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także
Świętujemy Dzień Dziecka - drożdżowe bułeczki z malinami i kruszonką
Serowe ciasteczka z jabłkami
Domowe rurki z kremem