Jeśli kiedyś przygotuję do jedzenia coś nowego, coś, co nie jest spaghetti, barszczem z uszkami lub naleśnikami, a co bez szemrania i w przyjaznej atmosferze zniknie ze talerzy, to chyba wygraweruję złotą tabliczkę i powieszę w kuchni. Będzie mnie motywowała do dalszego gotowania. Do rozpaczy doprowadza mnie gmeranie w talerzu z kwaśną miną, bo moje dzieci właśnie od dziś nie lubią pomidorów, cukinii czy ogórków. Moja frustracja sięgnęła zenitu, kiedy mój syn dostał na talerz domowe ciasteczko. Okazało się, że nie smakuje mu ... masa czekoladowa. Na szczęście tylko jemu.
Dziś propozycja domowych wafelków. Jeśli zrobicie według przepisu wafelki będą dość grube. Jeśli wolicie cieńsze rozłóżcie masę na dwie porcje.
Przepis pochodzi z serwisu www.przepisy.pl
Składniki:
2 łyżki kakao
200g miękkiej margaryny
100 ml wody
125g białego cukru
125g brązowego cukru
400g mleka w proszku
100g suszonej żurawiny
100g rodzynek
100g posiekanych migdałów bez skórki
30g preparowanego ryżu
2 suche wafle
Umieść margarynę, wodę, cukier i kakao w garnku z grubym dnem. Gotuj chwilę aż składniki się połączą. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Do kakaowej masy przesiej mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Dodaj żurawinę, rodzynki, migdały i na koniec preparowany ryż. Dokładnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno połóż jeden wafel. Wyłóż na niego masę i dokładnie ubij. Wyrównaj i przykryj drugim waflem. Dociśnij uważając żeby nie połamać kruchego wafla. Włóż do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu usuń papier lub folię i pokrój w kształty, które najbardziej Ci odpowiadają.
Smacznego!