Między moim rodzeństwem a mną jest dość spora różnica wieku. W czasie, kiedy ja biegałam z koleżankami, moja siostra gryzła gumową kaczuszkę w wózku. Pamiętam lato, kiedy mama przygotowywała dla niej domowy kisiel z sezonowymi owocami. Mimo, że wydawało mi się, że jestem już bardzo dorosła prosiłam o przygotowanie porcji także dla mnie.
Ostatnio mój syn przypomniał mi ten prosty i bardzo pyszny deser. Korzystając z rozpoczynającego się sezonu na porzeczki postanowiłam je wykorzystać i smakiem wrócić do dzieciństwa. Kisiel można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja najbardziej lubię położyć na wierzch łyżkę kremowego waniliowego serka, ale smakuje również wspaniale bez żadnych dodatków.
Składniki (4 porcje):
0,5kg mieszanki czerwonej i czarnej porzeczki
6-7 łyżek brązowego cukru
350ml wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki waniliowego kremowego serka
Owoce oczyść, usuń szypułki i umieść wraz z cukrem i 250ml wody w rondelku. Gotuj przez 7-10 minut. Owoce przetrzyj przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Spróbuj i dosłodź, jeśli potrzeba. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 100ml zimnej wody. Wlej do gotującego owocowego wywaru. Zagotuj mieszając, żeby kisiel miał gładką konsystencję. Gorący kisiel wlej do pucharków. Jedz od razu lub zostaw do ostygnięcia. Na wierzch każdego deseru nałóż łyżkę serka. Udekoruj gronkami porzeczek i listkami mięty.
Smacznego!
Spróbuj także:
Dzieci w kuchni: najprostsze serniczki z galaretką
Rabarbar i truskawki pod kokosową pierzynką
Razowa tarta z sezonowymi owocami