Ciasto drożdżowe lubię od zawsze. Co ciekawe wcale nie musi być bardzo świeże. Takie lekko sczerstwiałe z masłem albo z masłem i dżemem lubię chyba najbardziej. Do tego musi być obowiązkowo gorzka i mocna herbata.
Kiedy tylko mam okazję kupuję w mojej ulubionej piekarni drożdżowe bułeczki, które tam nazywane są rwańcami. Z wierzchu zawsze posypane są grubym cukrem. Dziś zrobiłam swoje rwańca. Dla odmiany i z sentymentu zrobiłam je z waniliową kruszonką. Dokładnie taką, jaką robiła moja mama.
Składniki:
350g mąki
4g drożdży instant
175ml mleka
40g masła
75g cukru
szczypta soli
kruszonka
25g masła
50g mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30g cukru pudru
Wymieszaj mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Masło roztop i ostudź. Mleko lekko podgrzej i dodaj razem z masłem do mąki. Wyrób ciasto. Im dłużej tym lepiej. Powinno być niezbyt ścisłe, gładkie i elastyczne. Wyrobione gładkie ciasto włóż do czystego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5h.
Przygotuj kruszonkę. W naczyniu wymieszaj mąkę i cukier puder. Dodać zimne masło i esencję waniliową i zagniataj palcami aż powstanie kruszonka.
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Blachę do pieczenia (20 na 20cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto krótko zagnieć. Podziel na 9 porcji i uformuj z nich kulki. Poukładaj na papierze do pieczenia, przykryj i zostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto posmaruj roztopionym masłem i posyp kruszonką. Piecz 25 minut.
Smacznego!
Spróbuj także
Ciasto z morelami
Odwrócone ciasto z ananasem i migdałami
Sypana szarlotka