Ostatnie komentarze
20Sie2020
godz. - 17:39

Drożdżówki z jeżynami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Kiedy wyjeżdżamy na wakacje przygotowanie poobiednich deserów i podwieczorków przejmują ode mnie budki z lodami i goframi i kawiarnie. Kiedy wracamy apetyt na domowe pyszności jest ogromy, dlatego tym razem zaraz po powrocie z nadmorskich wojaży przygotowałam drożdżówki z jeżynami. Wyglądają zupełnie jak klasyczne jagodzianki, ale smaku bułeczek z jeżynami nie da się pomylić z żadnym innym. Tym razem udało mi się kupić wyjątkowo dojrzałe i słodkie owoce. Jeśli Wasze nie są tak słodkie jakbyście tego chcieli do środka bułeczek dodajcie po pół kosteczki białej czekolady. Zapewniam, że efekt będzie zachwycający. Polecam!


Składniki (10 bułeczek)
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
200ml jeżyn
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki cukru pudru
kruszonka
50g mąki
25g cukru pudru
25g zimnego masła


Wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników (poza masłem) i wyrabiaj ciasto aż będzie odchodziło od rąk, wtedy dodaj roztopione masło (zostaw 2 łyżki masła). i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Włóż ciasto do oprószonej mąką miseczki, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
Zrób kruszonkę. W miseczce wymieszaj mąkę i cukier puder. Dodaj zimne masło i palcami wyrabiaj aż uzyskasz konsystencję kruszonki. Odstaw do lodówki
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Umyj jeżyny, dodaj łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę cukru pudru i wymieszaj delikatnie.
Zagnieć krótko ciasto. Rozwałkuj i pokrój na 10 prostokątów.
Na każdy prostokąt nałóż jeżyny i sklejaj brzegi formując bułeczki. Układaj bułeczki sklejeniem do dołu w formie do pieczenia zachowując odstępy. Zostaw 20 minut w ciepłym miejscu. Wierzch bułeczek posmaruj resztą roztopionego masła i posyp kruszonką. Piecz 20-25 minut. Upieczone bułeczki udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Jagodzianki – słodki symbol lata
Świętujemy Dzień Dziecka - drożdżowe bułeczki z malinami i kruszonką
Domowe drożdżówki ze śliwkami

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony