Kuchnią i domem zajmuję się na co dzień. Lubię to robić, nie nudzę się a chyba jedyne zajęcie, którego rzeczywiście nie cierpię to prasowanie. Ostatnio wyręcza mnie w tym córka. Siedzę więc cichutko ciesząc się z wybawienia od spotkań z żelazkiem modląc się w duchu, żeby nie przeszedł jej zapał
Są jednak takie dni (jak dzisiaj), kiedy zupełnie nic mi nie idzie. Zaczęłam dziś od deseru, który popsuł się zanim zaczęłam go na dobre szykować. I już czułam, że nie powinnam się zabierać do poważnych domowych prac. W takie dni przypala się nawet woda na herbatę. Zdesperowana szukałam pomysłu na deser tak prosty, żebym nie zdołała go popsuć. Znalazłam go na stronie www.mojewypieki.com. Niestety była to jedyna rzecz w kuchni, która dziś rzeczywiście mi się udała. Choć ciasteczka z ciasta francuskiego z truskawkami wyglądają niepozornie, to są po prostu doskonałe. Cieniutkie, lekkie chrupiące i niezbyt słodkie. Musicie ich spróbować.
Składniki (8 ciastek)
1 opakowanie ciasta francuskiego
8 łyżeczek dżemu morelowego
10-12 truskawek
1 łyżka mleka
czekoladowe kropelki do posypania
cukier puder
Piekarnik rozgrzej do 200stC (z termoobiegiem). Blachę do pieczenie wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta francuskiego wykrój 8 kółek. Każde kółko posmaruj dżemem morelowym zostawiając 1cm czysty brzeg. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plasterki. Na dżemie poukładaj plasterki truskawek. Brzeg ciasta francuskiego posmaruj mlekiem. Ciastka ułóż na papierze do pieczenia. Piecz 15 minut. Gorące ciastka posyp czekoladowymi kropelkami i ewentualnie oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Mini serniczki z truskawkami
Najszybsze ciastka z ananasem
Nasz niedzielny deser - truskawkowe kwiatki z ciasta francuskiego