Ostatnie komentarze
11PaÅ2017
godz. - 14:39

Dyniowe babeczki z czekoladÄ…

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Dzisiaj deser, który powstał z internetowej inspiracji oraz połączenia dwóch przepisów: ciasta marchewkowego oraz babeczek dyniowych, które były absolutnym hitem zeszłorocznego Halloween. Poprzednie babeczki wymagały upieczonej i zmiksowanej dyni. Do tego przepisu użyłam surowej dyni startej na drobnej tarce. Dokładnie tak samo przygotowuję moje ciasto marchewkowe. W obu przypadkach i babeczek dyniowych i marchewkowego ciasta dodatek cynamonu sprawia, że wypieki mają lekko piernikowy smak. Dzięki soczystym warzywom babeczki są wilgotne i pyszne nawet następnego dnia.


Składniki (24 babeczki)
210g startej surowej dyni
2 jajka
200g mÄ…ki
180ml oleju
180ml mleka
130g brÄ…zowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
100g posiekanej gorzkiej czekolady
150g białej czekolady


Rozgrzej piekarnik do 180stC. Do muffinkowej blaszki włóż papilotki.
W misce wymieszaj suche składniki mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce wymieszaj dynię z jajkami, olejem i mlekiem. Wymieszaj suche składniki z mokrymi, dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszaj. Nałóż ciasto do papilotek i piecz 25-30 minut. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Upieczone i ostudzone babeczki dekoruj białą czekoladą.


Smacznego!


Spróbuj także
Pełnoziarniste czekoladowe babeczki z malinami
Dyniowe babeczki z powidłami
Rabarbarowe babeczki z kruszonkÄ… i cytrynowym lukrem

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony