Ostatnie komentarze
10PaÅ2016
godz. - 09:53

Dyniowe babeczki z powidłami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Halloween zbliża się wielkimi krokami a wraz z nim wszystko co można zrobić z dyni i co można ozdobić pająkami, pajęczynami, nietoperzami i innymi mniej lub bardziej przerażającymi ozdobami.


Dzisiaj propozycja babeczek dyniowych, które możecie wykorzystać podczas Halloweenowego wieczoru. Odrobina białego lukru, trochę gorzkiej czekolady i pajęczyna gotowa. Dla tych którzy nie lubią „strasznego" dnia niech dyniowe babeczki będą po prostu jesiennym deserem. Szczególnie polecam je gdy za oknem szaro, smutno i zimno. Nie są bardzo słodkie, mają piękny kolor a poprzez owocowy dodatek są wilgotne i długo utrzymują świeżość.


Przepis pochodzi ze strony www.smaker.pl.


Składniki (18 babeczek)

340g mÄ…ki
300g brÄ…zowego cukru
0,5 kg dyni bez skóry
200g masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
200g powideł


Piekarnik rozgrzej do 180stC.


Dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę i piecz pod przykryciem przez 20 minut. Zostaw do ostudzenia. Potem zmiksuj blenderem na gładki krem. Mało rozpuść i zostaw do ostudzenia. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodaj jajka, masło i dynię.


Do muffinkowej blaszki włóż papilotki. Nałóż ciasto, potem trochę powideł i znowu ciasto. Piecz przez 25 minut.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony