Jesień rozgościła się u nas na dobre. Nie trzeba nawet patrzeć na kalendarz, wystarczy spojrzeć za okno. Jeśli jesień to koniecznie dynia i wszystko co można z niej zrobić. Ja robiłam zupę, sałatki, babeczki, tartę. Dziś przyszła kolej na ciasto. Możecie je wykorzystać podczas halloweenowego wieczoru, albo zjeść bez okazji ze smakiem z filiżanką gorącej kawy lub herbaty. Jest puszyste, wilgotne i ma piękny kolor.
Przepis na ciasto pochodzi ze strony www.jadłonomia.com.
Składniki:
300g mÄ…ki
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
250ml puree z dyni
60g brÄ…zowego cukru
125ml oleju
80ml mleka roślinnego
2 łyżki octu jabłkowego
50g gorzkiej czekolady
100g białej czekolady
2 garście żurawiny
granat
Piekarnik rozgrzej do 180stC.
Dynię przekrój na pół i upiecz w piekarniku do miękkości. Ostudź i zblenduj na gładką masę. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: puree dniowe, cukier, mleko roślinne, olej, ocet jabłkowy. Dodaj składniki mokre do suchych i wymieszaj. Gorzką czekoladę posiekaj. Czekoladę i żurawinę dodaj do ciasta i wymieszaj. Ciasto przelej do blaszki i piecz około 50 minut. Upieczone i schłodzone ciasto udekoruj polewą z białej czekolady i granatem.
Smacznego!
Próbuj także
Słodki początek jesieni – dyniowa tarta
Dyniowe babeczki z powidłami
Jesień na talerzu: dynia, śliwka i orzechy
Â