Nie wiem kto wymyślił żeby obchodzić Tłusty Czwartek w czwartek. Gdyby chociaż w jednym roku był w sobotę, można by poszaleć w kuchni i celebrować rodzinie kawę lub herbatę z czwartkowymi specjałami. Niestety w tym roku znowu Tłusty Czwartek będzie w czwartek .
Chociaż mam swoją ulubioną cukiernię, w której co roku kupuję pączki z nadzieniem różanym i duuuuuużą ilością skórki pomarańczowej to w tym roku przygotuję absolutnie błyskawiczne oponki serowe. Najlepsze są takie od razu po smażeniu jeszcze ciepłe chrupiące z wierzchu i puszyste w środku, szybciutko polane cytrynowym lukrem lub posypane cukrem pudrem. Zresztą polecam je nie tylko w Tłusty Czwartek. Będą świetne na weekendowy podwieczorek.
Składniki (15 mini donatów)
300g mąki
350g sera sernikowego mielonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
lukier lub cukier puder do dekoracji
W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Dodaj ser, esencję waniliową i zagnieć elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na grubość jednego centymetra. Za pomocą szklanki lub foremek wykrajaj większe kółka i mniejsze kółko w środku. Rozgrzej olej i smaż donaty na złoty kolor z dwóch stron. Wyjmij na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także
Cytrynowe cukiniowe babeczki
Śliwkowe rogaliki
„Na szczęście" banany w cieście francuskim