Raz na jakiś czas moje dzieci proszą mnie o przygotowanie budyniu na podwieczorek. Najbardziej lubią czekoladowy z polewą czekoladową. Ja wolę waniliowy z sokiem malinowym. Dzisiaj również przygotowałam budyń, ale był on bazą do przygotowania warstwowego deseru z owocami i orzechami. Tak podany budyń zmienia się z przedszkolnej przekąski w całkiem elegancki deser. Smak słodkiego czekoladowego budyniu złamałam nieco jego lżejszą wersją z nasionami chia, kwaskowymi cząstkami granatu oraz słonymi chrupiącymi pistacjami. Zaskakujące połączenie? Być może, ale jakie pyszne.
Składniki (4 porcje)
500ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżeczki nasion chia
100g gorzkiej czekolady
granat
pistacje
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 400ml mleka zagotuj z łyżeczką masła. W 100ml mleka rozmieszaj oba rodzaje mąki, cukier i esencję waniliową. Do gotującego się mleka wlej miksturę z mąką i gotuj przez chwilę intensywnie mieszając. Podziel budyń na dwie części. Do mniejszej dodaj nasiona chia i wymieszaj, do większej dodaj rozpuszczoną czekoladę i również wymieszaj. W miseczkach układaj warstwami: czekoladowy budyń, cząstki granatu, posiekane pistacje, budyń z nasionami chia, czekoladowy budyń. Wierzch udekoruj cząstkami granatu i całymi pistacjami.
Smacznego!
Spróbuj także
Czekoladowa wersja deseru chia
Granat – owoc życia
Lekki jak puch mus czekoladowy z aquafaby