Ostatnie komentarze
14PaÅ2015
godz. - 13:00

Francuski warkocz ze śliwkami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Jesień to śliwkowy czas. Ostatnio gatunków jest tak dużo, że trudno zdecydować się, które wybrać. Szczęściarzami są Ci, którzy na działce lub w ogrodzie mają własną śliwę. Mogą zebrać owoce takie jakie lubią, mniej dojrzałe lub takie w których soku jest tak dużo, że po ugryzieniu cieknie po brodzie.

 

Do najbardziej rozpowszechnionych w Polsce odmian należą: śliwki brzoskwiniowe zwane jerozolimkami, renklody i węgierki.

 

Wybierzcie te, które lubicie najbardziej i zróbcie tak jak ja, niezwykle prosty deser: ciasto francuskie dekoracyjnie zaplecione w warkocz wypełnione śliwkami z brązowym cukrem i cynamonem.

 

Składniki:

1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego

600g śliwek

łyżka cynamonu

4 łyżki brązowego cukru

łyżka cukru waniliowego

2 łyżki mleka

2 łyżeczki cukru pudru

Rozgrzej piekarnik do 200stC.

Ciasto francuskie ułóż na papierze do pieczenia. Śliwki umyj przekrój na połowę i usuń pestki. Po środku na 1/3 szerokości poukładaj gęsto śliwki, posyp cynamonem i cukrem waniliowym i 2 łyżkami brązowego cukru. Części po dwóch stronach ponacinaj w paski grubości około 1,5cm. Zawijaj paski na zmianę raz z prawej raz z lewej strony na środek ze śliwkami tak, żeby zrobić warkocz. Nie sklejaj pasków. Nich zostaną między nimi niewielkie przerwy. Na koniec posmaruj ciasto mlekiem i posyp resztą cukru. Piecz 20 minut. Podawaj na ciepło z lodami i bitą śmietaną, lub posypane cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony