Granat często nazywany jest owocem życia. Łagodzi stany zapalne, wzmacnia kości i mięśnie, przeciwdziała powstawaniu nowotworów, wspomaga zdrowie osób z niewydolnością nerek, spowalnia postęp choroby Alzheimera. Po owoc granatu powinny sięgać kobiety w okresie menopauzy, gdyż zawarte w granacie estrogeny wspomagają gospodarkę hormonalną.
Ma piękny kolor i słodko cierpki smak. Nie wszystkie dzieci lubią granaty ze względu na pestki zawarte w purpurowych ziarenkach. Nie znam natomiast dziecka, które oprze się Nutelli. Ja sama kupuję ją bardzo rzadko. Dlaczego? Powód jest prosty. Niezależnie jak dużo jej kupię znika w dwa dni. Nie mogę się oprzeć i jestem w stanie zjeść łyżeczką pół słoika na raz. Dlatego nie kupuję i nie jem. Zrobiłam dzisiaj deser, który Nutellą skusi nieprzekonanych do granatów. Jej słodycz pięknie komponuje się z soczystą kwaskowością owoców. Gwarantuję, że ten deser pokochają nie tylko dzieci.
Składniki (4 porcje)
8 ciasteczek owsianych
1 duży granat
250g serka mascarpone
50ml 30% śmietanki
200g Nutelli
Ciasteczka pokrusz i umieść w pucharkach. Serek mascarpone ubij ze śmietanką na puszystą masę. Dodaj Nutellę i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do pucharków. Delikatnie obierz granat, tak, żeby nie uszkodzić soczystych ziaren. Przykryj nimi serową masę. Udekoruj listkami mięty.
Smacznego!