Wczoraj pierwszy raz tej jesieni założyłam cieplejszą kurtkę. Najgorszy jest ten pierwszy moment chłodu. Kiedy temperatura spada do 5stC wydaje się, że zimniej już być nie może. Potem człowiek jakoś się przyzwyczaja. Wiosną, kiedy temperatury wzrastają powyżej 5 stC mamy ochotę wyciągnąć z szuflady letnie ubrania. Kiedy tak przenikliwie i chłodno się robi człowiek częściej sięga po coś słodkiego.
Dziś chciałabym zaproponować Wam błyskawiczne jesienne pachnące grzebienie z ciasta francuskiego ze słodkim imbirowo-cynamonowym gruszkowym nadzieniem. Z takim deserem popołudniowa kawa doskonale rozgrzewa i rozwiewa jesienną szarugę za oknem.
Składniki (8 ciastek)
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
1 duża gruszka
płaska łyżeczka cynamonu
łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mleka
Rozgrzej piekarnik do 190stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj starty imbir, cynamon, łyżkę cukru brązowego i cukier waniliowy. Wymieszaj. Z ciasta francuskiego wytnij 8 kółek. Pół każdego kółka ponacinaj w równoległe paski. Na drugą połówkę nałóż gruszkowe nadzienie. Zwiń rulonik zaczynając od strony z nadzieniem. Połóż na papierze do pieczenia formując rożek. Każde ciastko posmaruj mlekiem i posyp resztą brązowego cukru. Piecz 20-22 minuty.
Smacznego!
Spróbuj także
„Na szczęście" banany w cieście francuskim
Mango i biała czekolada w cieście francuskim
BÅ‚yskawiczne mini sakiewki z owocami
Â