Halloween – święto duchów obchodzone tradycyjnie pod koniec października budzi w Polsce wiele kontrowersji. Skąd wzięło się owo święto, chyba nie do końca wiadomo. Prawdopodobnie pochodzi od celtyckiego obrzędu pożegnania lata i powitania zimy a jednocześnie czczenia zmarłych. Dobre duchy były zapraszane do domów a złe odstraszane maskami i strasznymi przebraniami.
SÅ‚yszaÅ‚am niedawno, że ze wzglÄ™dów sanitarnych dzieci w Belgii nie bÄ™dÄ… mogÅ‚y w tym roku chodzić od domu do domu i „straszyć" sÄ…siadów. No cóż, można z tym dyskutować, ale chyba trzeba poddać siÄ™ rygorom i poczekać do przyszÅ‚orocznego „trick or treat", żeby źle nie wspominać Halloween 2020. Niezależnie od straszenia poza domem zawsze można przygotować halloweenowy nastrój przebraniami, dekoracjami i potwornymi smakoÅ‚ykami. DziÅ› propozycja makabrycznych kruchych ciasteczek zwanych „paluchami wiedźmy". Możecie również skorzystać z zeszÅ‚orocznego przepisu na strasznie straszne ciasteczka mumie. Do tego obowiÄ…zkowy lampion z dyni, zupa dyniowa, albo placki z dyni i czas na zabawÄ™.Â
Składniki
130g zimnego
60g cukru pudru
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 esencji waniliowej
160g mÄ…ki pszennej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
obrane migdały
Masło posiekaj z resztą składników (z wyjątkiem migdałów) i szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 185stC. Blachę do pieczenie wyłóż papierem do pieczenia.
Ze schłodzonego ciasta uformuj palce (pamiętaj, że lekko urosną w piekarniku). Na końce palców wcisnąć migdał. Włóż ciastka do lodówki na 30 minut (zachowają kształt podczas pieczenia). Piecz 12-14 minut. Zostaw do wystudzenia.
Smacznego!
Spróbuj także:
Strrrraszne migdałowe ciasteczka mumie na Halloween
Dyniowe babeczki z powidłami
Zupa dyniowa
Â