Czy ktoś kto jest wielbicielem czekolady może nie lubić brownie? Chyba nie. Pierwsze przepisy na brownie pochodzą podobno z początku dwudziestego wieku. To mocno czekoladowe ciasto, czasem z dodatkiem orzechów, pochodzące z amerykańskiej kuchni, na dobre zadomowiło się w polskiej kuchni. Moje dzieci go uwielbiają. Najbardziej takie ciepłe wyjęte z piekarnika z kulką lodów. Wcale im się nie dziwię. Ja też właśnie takie lubię najbardziej.
Idealne brownie powinno być mega czekoladowe, słodkie, mieć chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Moje ostatnie właśnie takie było. Robiłam je z przepisu ze strony http://www.jadlonomia.com.
Składniki (foremka 20 na 20)
200g gorzkiej czekolady
180-200ml oleju kokosowego
2 kawy espresso
aquafaba z 1 puszki ciecierzycy
125g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
150g mąki
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
garść orzechów nerkowca
8 kostek gorzkiej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Formę do pieczenia wyłóż papierem.
Czekoladę olej kokosowy i espresso umieść w rondelku i podgrzewaj aż składniki się połączą. Aquafabę ubij w wysokim naczynku z cukrem i esencją waniliową. Pod koniec ubijania dodaj rozpuszczoną czekoladę i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy i wyrównaj. Pozostałe kostki czekolady połam i o rozłóż na cieście. Piecz 20-25 minut.
Smacznego!
Spróbuj także
Perfekcyjne ciasto bananowe
Mocno czekoladowe brownie z ciecierzycą
Zielone brownie