Owoce pod kruszonką robiłam już wielokrotnie. Wypróbowałam również przeróżne owoce. Klasyczne jabłka smakowały wszystkim. Truskawki z jabłkami i rabarbarem najbardziej smakowały mojemu mężowi. Moim faworytem są maliny borówki i wiśnie bo mają najbardziej zdecydowany i najmniej słodki smak.
Dzisiaj zdecydowałam się przygotować odmianę tego pysznego deseru. Jabłka i śliwki skryłam pod orzechowym ciastem. Moim dzieciom najbardziej smakowało właśnie ciasto. Próbowały nawet negocjować z nami oddanie ciasta w zamian za owoce. Ani ja ani mąż nie ulegliśmy. Spróbujcie sami tego pysznego jesiennego deseru a zrozumiecie dlaczego.
Inspirację do tego deseru znalazłam w magazynie „Moje gotowanie".
Składniki (4 porcje)
ciasto:
80g masła
75g mąki pszennej
75g mąki razowej
50g mielonych orzechów laskowych
50g drobnego brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
owoce:
1 łyżeczka masła
4 jabłka
250g śliwek
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu
Oba rodzaje mąki, orzechy, cukier i cynamon dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć szybko ciasto. Owiń folią spożywczą i zostaw w lodówce na godzinę.
Piekarnik rozgrzej do 180stC.
Jabłka i śliwki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło, dodaj owoce, sok z cytryny i syrop klonowy. Gotuj aż owoce zmiękną a sos prawie całkowicie odparuje. Owoce przełóż do małych naczynek do zapiekania.
Ciasto rozwałkuj niezbyt cienko i wykrój kółka o średnicy nieco większej niż naczynka do zapiekania. Naczynka przykryj ciastem, lekko dociśnij na brzegach, na środku ciasta zrób małe nacięcie. Piecz około 30 minut.
Smacznego!
Spróbuj także
Nadziewane jabłka
Tilslørte Bondepiker - norweski deser po mojemu
Rabarbar i truskawki pod kokosową pierzynką