Bardzo lubimy racuchy z jabłkami. Dziś jednak okazało się, że znacznie smaczniejsze niż klasyczne placki są jabłka w cieście. Niezbyt słodkie ciasto okrywa cienką warstwą lekko kwaskowe jabłko. Jabłka jest znacznie więcej niż w plackach i może dlatego tak nam zasmakowało.
Składniki:
4 jabłka
2 jajka
150ml mleka
150g mąki
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
olej do smażenia
cukier puder
Specjalną łyżką lub małym nożykiem wydrąż ogryzek z jabłka, tak aby powstała dziurka na wylot. Jabłko obierz i pokrój na plastry. Ze średniego jabłka wykrój 6 plastrów. Jajka wymieszaj z mąką dodaj sok z cytryny, cukier waniliowy i cukier. Cały czas mieszając dodaj mleko. Ciasto powinno być gładkie i dużo bardziej gęste od naleśnikowego. Na patelni rozgrzej olej. Maczaj w cieście po kolei plastry jabłka i smaż na złoty kolor (około 2 minuty z każdej strony). Podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!