Zanim zrobicie jogurtowo-kokosowe ciasto z malinami musicie wiedzieć, że jest to wypiek szczególnie niebezpieczny. Nie można obok niego spokojnie przejść, zapach wygląd i smak ma tak pyszny, że trudno mu się oprzeć. Trzeba, po prostu trzeba zjeść chociaż mały kawałeczek. Po jednym okazuje się, że to stanowczo za mało, więc sięgamy po następny i następny i .... nagle widać koniec blaszki. Jeśli nie macie wystarczająco silnej woli lepiej się do niego nie zbliżajcie, bo prawdopodobnie zaraz trzeba będzie przygotować następne. Mój mąż ocenił z pełną buzią smakowitości, że to „ciasto na własne ryzyko". Chrupiąca kokosowa skorupka, słodko kwaśne owoce, mięciutkie i wilgotne ciasto – w kilku słowach „niebo w ... ustach".
Składniki:
ciasto:
200g malin
150g mąki
75g brązowego cukru
1 jajko
150g jogurtu naturalnego
60g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżki wiórków kokosowych
kokosowa kruszonka
8 łyżek wiórków kokosowych
3 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Blaszkę 20 na 20cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Zacznij d przygotowania kruszonki. Na patelni roztop masło dodaj wiórki kokosowe i cukier i smaż ciągle mieszając przez 2-3 minuty. Zostaw do ostudzenia.
Masło roztop i zostaw do ostudzenia. Jajko ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj jogurt, masło i esencję waniliową. Ubijaj przez chwilę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników. Przełóż ciasto do formy. Na wierzchu poukładaj maliny lekko wciskając je w ciasto. Wierzch ciasta posyp kruszonką. Piecz 45 minut.
Smacznego!
Spróbuj także:
Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i malinami
Brzoskwinie pod owsiano-kokosową kruszonką
Cytrynowo-kokosowy sernik