Przepis na sernik kawowy czekał dość długo na swoją kolej. Zimą wolimy ciasta cięższe i bardziej słodkie. Im bliżej lata, tym dieta lżejsza więc i ciasta trochę mniej konkretne. Świetnie wpisują się w tą tendencję ciasta z owocami, serniki i ciasta tzw. bez pieczenia.
Ten deser, przez dodatek kawy, bardziej zasmakuje dorosłym smakoszom. Dla młodszych łasuchów można dodać kawę Inkę lub kakao granulowane. Jeśli wsypiecie do sera suchą granulowaną kawę w serniku znajdą się ciekawe kolorowe drobinki. Jeśli chcecie, żeby miał jednolity wygląd rozpuśćcie kawę w odrobinie wody.
Przepis na ciasto pochodzi ze strony www.aniagotuje.pl.
Składniki:
1kg mielonego sera
200g masła
150g brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kawy w granulkach
polewa
150g ciemnej czekolady
150ml 30% śmietanki
4 łyżki wiórków kokosowych
owoce do dekoracji
Rozgrzej piekarnik do 160stC
Do rondelka włóż granulowaną kawę, cukier i masło. Podgrzewaj aż masło się rozpuści. Gotuj jeszcze 2-3 minuty i wyłącz gaz. Zostaw do lekkiego ostudzenia W osobnej misce umieść ser i mąkę ziemniaczaną i ciepłą masę kawową. Dobrze wymieszaj masę. Umieść ją w torownicy. Na dno piekarnika wstaw naczynie z gorącą wodą żeby sernik nie pękał w czasie pieczenia. Piecz 90 minut.
Przygotuj polewę ciasta: podgrzej śmietankę, dodaj do niej pokruszoną czekoladę i mieszaj aż do rozpuszczenia czekolady.
Upieczony sernik lekko przestudź, udekoruj polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi i owocami. Zostaw sernik w lodówce 4-5 godzin.
Smacznego!
Spróbuj także:
Cytrynowo-kokosowy sernik
Wspomnienie lata - ciasto wiśniowo kokosowe
Przepis na domowy zapach, czyli ciasto z czereśniami