Od kiedy po raz pierwszy samodzielnie przygotowałam pesto, pomidorowy sos, kisiel czy budyń z podstawowych składników przestałam kupować ich gotowe odpowiedniki. Gotowe są szybsze w przygotowaniu, co na przykład jest ich główną zaletą podczas wakacyjnych wojaży oraz w miejscach gdzie nie mamy dostępu do w pełni wyposażonej kuchni. Mają niestety ograniczony asortyment smaków a czasami mam ochotę na budyń inny niż waniliowy, śmietankowy i czekoladowy. Tak było właśnie dziś. Proponuję więc delikatny w smaku, ale bardzo pyszny i prosty w przygotowaniu domowy budyń kokosowo- cytrynowy. Idealnym dodatkiem do niego będą sezonowe owoce typu borówki i maliny. Polecam!
Składniki:
budyń
350ml mleczka kokosowego
100ml mleka migdałowego
50g białej czekolady
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
kokosowa kruszonka
4 łyżki wiórków kokosowych
1 spora łyżka masła
2 łyżeczki cukru
Umieść wiórki, cukier i masło na patelni. Smaż mieszając kilka minut aż masło się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Wmieszaj mleczko kokosowe z 50ml mleka migdałowego. Dodaj połamaną białą czekoladę i zagotuj. W 50ml mleka migdałowego rozmieszaj oba rodzaje mąki. Zestaw z palnika gotujące mleko wlej mleko z mąką ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuj przez chwilę. Wyłącz palnik i dodaj sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj. Przelej budyń do miseczek.
Posyp budyń kokosową kruszonką i udekoruj owocami.
Smacznego!
Spróbuj także
Najprostszy kisiel pomarańczowy
Symbol lata – delikatne poziomki w towarzystwie kremu stracciatella
Na początek wakacji – domowy kokosowo-waniliowy budyń