Komosę ryżową odkryłam jakiś czas temu dzięki mojej siostrze. Zaryzykowałam zrobiłam raz i teraz komosa jest stałym elementem mojej spiżarni. Jest doskonała jako zamiennik kaszy, jako dodatek do sałatek czy faszerowanych warzyw. Dziś proponuję w komosę ryżową w wersji na słodko. Pudding z komosy może być świetną alternatywą dla porannej owsianki. Mus z moreli i brzoskwiń z dodatkiem soku z limonki oraz syropem klonowym jest tak pyszny, że część zjadłam po prostu jak najlepszy dżem z białym serem.
Inspirację do tego dania znalazłam na stronie naszakasza.pl.
Składniki (3-4 porcje)
1 puszka mleka kokosowego
80-90g suchej komosy ryżowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
5 moreli
3 brzoskwinie
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z limonki
wiórki kokosowe
wiórki kokosowe Mleko kokosowe zagotuj z esencją waniliową i 1 łyżką syropu klonowego. Wsyp przepłukaną komosę ryżową i gotuj na niewielkim ogniu przez 15-17 minut. Zmiksuj bardzo dokładnie i przełóż pudding do miseczek. Morele i brzoskwinie umyj, usuń pestki i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść w rondelku z grubym dnem, dodaj sok z limonki i resztę syropu klonowego. Gotuj aż owoce będą miękkie. Zmiksuj dokładnie. Nałóż mus na pudding z komosy. Posyp uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Spróbuj także
Pomarańczowy crème brûlée z kaszy jaglanej
Lekki jak puch mus czekoladowy z aquafaby
Zdrowy deser - nasiona chia z owocami