Ostatnio doszłam do wniosku, że mogę kombinować, wysilać się robić efektowne desery, pyszne ciasta a i tak najbardziej smakuje wszystkim domowa pachnąca szarlotka i pyszny domowy owocowy kisiel. Nie zmienia to mojego nastawienia, dalej będę eksperymentować w kuchni, ale czasem wrócę do korzeni i przygotuję tradycyjne domowe desery. Tym razem za bazę do domowego kisielu posłużyły mi kwaskowe morele. Powstał kisiel o zdecydowanym mocnym kwaskowym smaku, który złagodziłam waniliowym serkiem. Smaki doskonale się uzupełniały. Dzieciaki pochłonęły deser w mgnieniu oka. Zresztą nie tylko one. Dorosłym też bardzo smakował.
Składniki
6-8 dużych moreli
5 łyżek syropu klonowego
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Owoce bez pestek umyj i umieść w garnku. Dolej 300-400 ml wody i gotuj aż owoce będą zupełnie miękkie. Zblenduj owoce. Dodaj syrop klonowy i wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Zagotuj przetarty owocowy mus i wlej rozrobioną mąkę ciągle intensywnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuj jeszcze chwilę. Przelej deser do pucharków. Podaj z waniliowym serkiem albo jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Spróbuj także:
Domowy kisiel z porzeczek i agrestu
Na początek wakacji – domowy kokosowo-waniliowy budyń
Delikatny jabłkowy kisiel z owocami i jogurtem