Pamiętacie uroczą bajkę „Kubuś Puchatek i Hefalumpy". Ja i moje dzieciaki (w tej kolejności) bardzo ją lubiliśmy. Do tej pory, kiedy mam naprawdę kiepski dzień, włączam ją sobie na poprawę humoru.
Dziś z moją córką przygotowałyśmy pyszne chrupiące karmelowo-owsiane ciasteczka z czekoladą. Ponieważ najlepiej smakowały z kubkiem gorącego mleka zgodnie uznałyśmy, że to muszą być krakerniczki. Takie ciasteczka z kubeczkiem mleka dostawał na podwieczorek mały Lumpek od swojej mamy. Zróbcie krakerniczki u siebie w domu koniecznie razem z kimś bliskim. Ciepła, rodzinna i słodka atmosfera zapewniona.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.brunetkawkuchni.com.
Składniki (45 ciasteczek):
175g masła
220g płatków owsianych górskich
150g brązowego cukru
75g karmelu z puszki
1 jajko
110g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli
100g gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj karmel i ucieraj jeszcze chwilę. Dodaj jajko i esencję waniliową. Wymieszaj. Dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Wymieszaj. Czekoladę posiekaj i dodaj do masy. Wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na papierze zachowując odstępy. Piecz 12-14 minut.
Smacznego!
Spróbuj także
Migdałowo-cynamonowe ciasteczka
Kruche jaglane ciasteczka tahini z czekoladą
Ciastka czekoladowo-pomarańczowe