Ciasto ze śliwkami jest dla mnie symbolem początku roku szkolnego. Zapach słodkiego owocowego deseru, śliwek i cynamonu powoduje, że mam ochotę otulić się miękkim swetrem i przygotować kubek rozgrzewającej popołudniowej herbaty. Mimo tego, ze pierwsze ciasto ze śliwkami już przygotowałam w tym roku to mam nadzieję, że w tym roku lato nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa i będziemy cieszyć się jeszcze słonecznymi i ciepłymi dniami.
Składniki:
ciasto
70g mąki
2 łyżki mielonych migdałów
60g masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
wypełnienie
500g śliwek
łyżeczka cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Foremki do babeczek wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Śliwki umyj, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem i cynamonem.
Zimne masło posiekaj. Dodaj mąkę, migdały, żółtko i cukier puder. Zagnieć szybko gładkie ciasto, zawiń w folię spożywczą w włóż do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkuj. Wytnij kółka. W połowie kółek wytnij niewielką dziurkę. Kółkami bez dziurek wylep foremki. Nałóż śliwki i przykryj kółkami z dziurką. Zlep brzegi. Piecz 20 minut.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także
Małe kopce kreta
Czekoladowe owsiane babeczki z owocami
Mini babeczki z owocami