Tarta to takie fajne ciasto, które za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej. Wystarczy użyć innych owoców, inaczej uformować wierzch i mamy zupełnie nowy piękny i smakowity deser. Dziś tarta na zakończenie sezonu rabarbarowego. Rabarbar powinno się bowiem zbierać na przełomie maja i czerwca ponieważ w młodych łodygach poziom szczawianu wapnia jest niski. Z czasem jego ilość rośnie i rabarbar może nam zaszkodzić.
Uwielbiam truskawki, więc wzbogaciłam nadzienie do tarty niewielką ilością truskawek. Pasują do rabarbaru idealnie. Wierzch ciasta możecie udekorować dowolnie. Moja mama wierzchnią warstwę ciasta najczęściej ścierała na tarce, albo robiła krateczkę. Ja dziś zaszalałam i przygotowałam kwiatową wersję tarty. Czyż nie wygląda wspaniale?
Składniki (blaszka 25-27 cm)
ciasto:
300g mąki
100g cukru
120g masła
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki brązowego cukru (do posypania ciasta)
nadzienie:
350g truskawek
400g rabarbaru
3 łyżki brązowego cukru
Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj posiekane zimne masło, jajko, żółtko, esencję waniliową i szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części 1/3 i 2/3. Obie części zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Rabarbar umyj i pokrój na 2cm kawałki. Truskawki umyj i usuń szypułki. Truskawki i rabarbar umieść w rondelku, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj aż owoce zmiękną. Spróbuj i dodaj więcej cukru, jeśli farsz jest za mało słodki.
Rozgrzej piekarnik do 185stC. Tortownicę lub blaszkę do tarty wysmaruj masłem i wysyp bułką.
Wyjmij z lodówki większą porcję ciasta. Rozwałkuj w miarę cienko i wyłóż nim blaszkę podwyższając boki. Piecz 12-15 minut. Na podpieczony spód wyłóż rabarbarowo-truskawkowy farsz. Drugą porcję ciasta rozwałkuj i wytnij foremką kwiatki. Poukładaj je ma farszu. Posyp brązowym cukrem. Piecz 30-35 minut.
Smacznego!
Spróbuj także
Słodki bukiet
Szarlotka - moje ulubione ciasto
Bajeczna tarta z owocami