Sezon truskawkowy właśnie się zaczął. Na straganach truskawki z każdym dniem są coraz piękniejsze, bardziej dojrzałe. Truskawki są cennym źródłem witaminy C, fosforu i żelaza. Dojrzałe owoce zawierają bromelinę stosowaną między innymi w problemach trawiennych i do leczenia urazów sportowych.
Czas zatem na truskawki w kuchni. Na początku sezonu najbardziej smakują bez dodatków. Tak, żeby nasycić się ich pięknym kolorem, smakiem i zapachem, który mnie jednoznacznie kojarzy się ze zbliżającymi wakacjami. Potem przychodzi czas na wariacje truskawkowe. Dziś przepis na lekki torcik truskawkowy.
Składniki:
1 kg truskawek
130g masła
3 łyżki kakao
2/3 szklanki płatków owsianych
6 łyżek cukru
4 łyżki wody
3 łyżeczki żelatyny
200g jogurtu naturalnego
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
200g podłużnych biszkoptów
50g gorzkiej czekolady
Margarynę, cukier, wodę i kakao włóż do garnka, gotuj do połączenia składników. Wsyp płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Lekko ostudź. Dno tortownicy pokryj równomiernie masę czekoladowo-owsianą. Boki tortownicy wyłóż biszkoptami lekko wciskając w masę. Tortownice włóż do lodówki. Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody. 2/3 truskawek zmiksuj dokładnie. Dodaj do nich schłodzoną rozpuszczoną żelatynę. Serek mascarpone, jogurt i cukier puder ubij na puszystą masę. Stopniowo dodawaj zmiksowane truskawki i delikatnie mieszaj. Wylej masę na czekoladowy spód. Odstaw do lodówki, żeby masa truskawkowa stężała. Resztę truskawek pokrój na plasterki i poukładaj na wierzchu tortu. Możesz ozdobić torcik według własnego uznania: gotowymi czekoladowymi listkami lub posypać startą gorzką czekoladą.
Smacznego!