Ostatnie komentarze
10Maj2017
godz. - 10:49

Mango i biała czekolada w cieście francuskim

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Mango zwany owocem bogów uprawiany jest w Indiach od 4 tysięcy lat. W Europie znany jest od XVI wieku. Według niektórych badań może zapobiegać postawaniu niektórych nowotworów, obniżać poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkowo łagodzi ból gardła i chrypkę. Ale przede wszystkim ma wspaniały egzotyczny smak, który trudno porównać z czymkolwiek. Najlepiej oczywiście smakuje pięknie dojrzałe na surowo lub jako dodatek do sałatek i koktajli.


Ostatnio po przygotowaniu innych potraw została mi końcówka ciasta francuskiego oraz ćwiartka soczystego mango. Dodałam do tego orzechy włoskie, białą czekoladę, trochę sezamu i w parę minut powstała smaczna prosta przekąska.


Składniki:
opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
mango
kilka orzechów włoskich
biała czekolada
2 łyżki sezamu
2 łyżki mleka


Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia
Ciasto francuskie pokrój w długie trójkąty. Po szerszej stronie połóż kawałek mango, kostkę czekolady oraz cząstki orzecha. Zawiń trójkąt tworząc rulonik. Posmaruj wierzch mlekiem i posyp sezamem. Ruloniki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15-20 minut.


Smacznego!


Spróbuj także
Śliwkowe rogaliki
„Na szczęście" banany w cieście francuskim
Ciastka pachnące jesienią

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony